100% Glutenvrij

✓ 1000+ hotels

✓ 500+ bestemmingen

Ik ga op vakantie en neem mee…

Stéphanie

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat weet iedereen! Bij een glutenvrije vakantie is een goede voorbereiding zelfs nog veel belangrijker. Het kan een vakantie maken of breken. Je wil namelijk niet ergens terecht komen om er vervolgens achter te komen dat het vinden van een (lekkere) glutenvrije maaltijd lastig is. “Lekker” even tussen haakjes, want het vinden van een glutenvrije maaltijd wil niet garanderen dat je er ook daadwerkelijk van geniet.

Door je van te voren goed voor te bereiden kom je niet voor verrassingen te staan. Om het makkelijker te maken heb ik een simpele checklist! Het zijn een paar simpele stappen die ik zelf altijd volg.

Goed voorbereid op vakantie met YAM Glutenvrij

yam glutenvrij
YAM Glutenvrij

YAM glutenvrij brood. Die kennen jullie vast wel! Het is in ieder geval mijn eerste keus als het aankomt op glutenvrij brood. En dat voor een paar simpele redenen. Ten eerste vind ik het heerlijk smaken! Dat is heel belangrijk natuurlijk. Ten tweede vult het goed in tegenstelling tot ander glutenvrij brood. Dus ben sneller voldaan en heb minder snel weer trek. En ten slotte wat ik ook heel belangrijk vind, het blijft heel bij het smeren of eten! Brood van Genius bijvoorbeeld valt bij mij na een paar dagen of soms sneller vaak uit elkaar. Die ervaring heb ik gelukkig niet met het brood van Yam.

Ook YAM gaat graag op vakantie net zoals jij en ik! Ook zij weten hoe het is om glutenvrij te moeten eten op vakantie en wat er allemaal bij komt kijken. Yam gaat in ieder geval bij ons standaard mee! Zij hebben nog een paar leuke tips en benoemen nog welke merken glutenvrij zijn in het buitenland. Ook handig! Neem snel een kijkje zou ik zeggen!

Kies eerst een bestemming

Heel logisch uiteraard, maar wel het belangrijkste. Niet alle landen zijn even geschikt voor een glutenvrije vakantie. Het kan zijn dat je graag een bepaald land wil bezoeken, maar misschien niet zo goed terecht kan. Daarom is een goede voorbereiding nog belangrijker. Op die manier weet je in ieder geval waar je terecht zou kunnen voor een maaltijd. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, maar wil je zorgeloos op een glutenvrije vakantie? Ga dan naar Spanje of Italië. Veruit de beste ervaringen in die twee landen gehad. Meer weten of het glutenvrij eten daar? Lees mijn blogjes “glutenvrij eten in Spanje” en “Glutenvrij eten in Italië” voor inspiratie. Uiteraard zijn er ook andere bestemmingen die ik aan kan raden:

Kies een accommodatie & soort vakantie

Als ik naar alle websitebezoekers kijk en de mails die ik krijg van mijn lezers gaat het 9 van de 10 keer over glutenvrije all inclusive vakanties. Alhoewel dit vaak lastig is gezien je in vergelijk met “normale reizigers” nooit de volle ervaring krijgt is het toch mogelijk een all inclusive te vinden waar je een glutenvrije maaltijd kan vinden. Vooral in Spanje, Italië en Griekenland zijn de ervaringen in het algemeen zeer goed.

Verder is een “normaal” hotelverblijf vaak ook een veel gekozen optie. Vaak de beste en makkelijkste optie. Prima voor een paar dagen, maar ook voor een paar weken is een hotel prima te doen.  Het verschilt vaak per hotel hoe het geregeld is met het eten. Soms kan je er alleen terecht voor een glutenvrij ontbijt terwijl er ook hotels zijn die zowel ontbijt, lunch als diner aanbieden. Altijd goed van te voren navragen bij het hotel dus. Ben je van plan veel uit eten te gaan? Dan heb je niet altijd een volpension nodig.

Glutenvrij kamperen is uiteraard ook een optie. Je kan namelijk voor jouw eigen eten zorgen. Het is dan wel gemakkelijk om een camping te hebben met een supermarkt waar je je boodschappen kan doen. Het is helemaal mooi als de camping een restaurant heeft met een glutenvrije menukaart. Niet een camping gevonden waar dit allebei mogelijk is? Dan is het kiezen van de bestemming nog belangrijker. Zorg er dan voor dat je in een omgeving zit met veel restaurants en supermarkten. Stel van te voren een lijst op met plekken waar je eventueel terecht kan.


Nog niet de ideale glutenvrije vakantie gevonden? Kijk dan gerust verder!

Glutenvrije hotels

Glutenfreebooking.com alcudia garden

alle bestemmingen

gluten free booking.com

glutenvrije resorts

Glutenfreebooking.com marinda garden hotel

Denk aan een dieetvertaling

Je kan een dieetvertaling meenemen in de taal van jouw vakantiebestemming. Dit is in feite een zogenoemde “dieetpas”. Hierin is kort en krachtig uitgelegd wat een glutenvrij dieet betekent en waar er rekening mee gehouden moet worden. Via de Nederlandse Coeliakie Vereniging zijn ze te kopen. Ben je lid? Dan is die gratis te downloaden. Ook zijn ze in een creditcard-formaat te krijgen. Zie hiervoor hun webshop

Ga je vliegen?

Als je gaat vliegen naar jouw bestemming moet je er rekening mee houden dat het (meestal) toegestaan is om extra bagage mee te nemen. Dit verschilt altijd per luchtvaartmaatschappij. Het verstandigste is om dit altijd van te voren uit te zoeken bij de luchtvaartmaatschappij zelf. Bel even en leg de situatie uit.

Gezien je meer ruimbagage en handbagage mee kan nemen is het verstandig om extra glutenvrij eten mee te nemen. Broodjes, crackers en bijvoorbeeld een toaster om het (droge) glutenvrije brood te kunnen roosteren.

Lees je goed in

Heb je toch twijfels over een hotel of bestemming of vind je het gewoon heel spannend? Online kan je duizenden reviews vinden van andere lotgenoten over de hele wereld. Als ik twijfels had over een specifiek hotel of restaurant zocht ik simpelweg naar reviews. Google een hotelnaam of restaurantnaam met “gluten” of “glutenfree” (Tip: in het Engels voor mee resultaten) en je komt op onder andere tripadvisor superveel behulpzame reviews tegen.

De kennis dat iemand met coeliakie ergens het heel erg goed gehad heeft geeft toch een extra fijn gevoel. Dus heb je een bestemming, hotel en/of camping gevonden? Lees je goed in op de ervaringen van anderen.

Ten slotte: Deel je ervaring en help anderen!

Het voornaamste doel van mijn website is om de zoektocht naar een glutenvrije vakantie gemakkelijk te maken. Ik help graag bij het inspireren tot het vinden van een juiste bestemming en een geschikt hotel of camping. Hierin neem ik grotendeels mijn eigen ervaring mee, maar ook de (ingezonden) ervaringen van mijn lezers/volgers. Hierdoor kom ik vaak hotels of bestemmingen tegen die ik nog niet kende of noemde op de website.

Wil je ook een steentje bijdragen? Laat het me dan weten! Vul het contactformulier in en dan kan ik jullie ervaringen en informatie delen met alle lezers/volgers van glutenvrijevakantie.nl

Laat je inspireren!

Bekijk hieronder diverse foto’s van glutenvrij maaltijden in binnen- en buitenland.

glutenvrij eten
©Glutenvrijevakantie.nl
collage 1024x768 1
©Glutenvrijevakantie.nl
glutenvrij van der valk hotel
©Glutenvrijevakantie.nl
Glutenvrije logo riva del garda
©Glutenvrijevakantie.nl

*Let op: ik adviseer zelf altijd van te voren contact op te nemen met elk hotel. Zo kan het hotel zich eventueel voorbereiden en kom je niet voor verrassingen te staan!


Nog niet de ideale glutenvrije vakantie gevonden? Kijk dan gerust verder!

Glutenvrije hotels

Glutenfreebooking.com alcudia garden

alle bestemmingen

gluten free booking.com

glutenvrije resorts

Glutenfreebooking.com marinda garden hotel

Over stéphanie

Mijn naam is Stéphanie Sadikoviq en ik ben in 2015 gediagnosticeerd met coeliakie. Met mijn website help ik iedereen met het vinden van een glutenvrije vakantie! Ik doe mijn best om zoveel mogelijk opties te laten zien door mijn ervaringen te delen. Tips zijn altijd welkom. Neem gerust contact op!

2 gedachten over “Ik ga op vakantie en neem mee…”

  1. Vind je initiatief supergoed ! Maar… buiten coeliakie ben ik ook multi-allergisch en dat maakt het nog een stuk lastiger. nl lactosevrij en tgv een operatie verdraag ik ook niks van rauw voedsel.

    Toch zal ik je site volgen.
    Dank u bij voorbaat voor het delen van je persoonlijke ervaring

    Beantwoorden

Plaats een reactie