100% Glutenvrij

✓ 1000+ hotels

✓ 500+ bestemmingen

Glutenvrij eten Spanje – “Sin gluten / sense gluten”

Stéphanie

Glutenvrij eten in Spanje? Het is mogelijk in het land van tapas en paella! Zeer goed zelfs. In mijn ervaring tot nu toe is Spanje, na Italië, het beste land als het aankomt op vertrouwd en lekker glutenvrij eten. Italië blijft voor mij wel nummer één, maar we gaan het nu over Spanje hebben!

Zoals ik aangaf is het vertrouwd én lekker om in Spanje glutenvrij te eten. Tijdens een vakantie in Málaga is mij zelfs verteld door een serveerster van een restaurant dat het in Spanje wettelijk verplicht is dat de bediening en keuken goed op de hoogte zijn van allergieën. Voor mij was dat heerlijk gezien ik gewend was vanuit Nederland dat de bediening weinig tot niets weet van een glutenintolerantie en wat hier allemaal bij komt kijken. Het is namelijk ook lekker om “gewoon” te bestellen zonder je steeds zorgen te maken of het wel goed komt. Hierdoor schiet het bestelproces op. Ik kan direct vragen wat de opties zijn en ook direct antwoord krijgen.

Glutenvrije Spaanse accommodaties

Ontdek direct de beste glutenvrije accommodaties in Spanje! Een glutenvrije vakantie in Spanje is nog nooit zo makkelijk geweest.

Hotels in Spanje

Glutenfreebooking.com alcudia garden

Campings Spanje

gluten free camping

Resorts Spanje

Glutenvrij Spanje in Valencia bomen

Sin gluten of sense gluten!

Het is handig om te weten hoe je aangeeft in het Spaans dat je glutenvrij eet. In Spanje zeggen ze “sin gluten” of “sense gluten”. Vanuit mijn persoonlijk ervaring heb ik gemerkt dat dat vaak meer dan voldoende is voor de bediening. Ook al staat het op het menukaart aangegeven met glutenvrije symbolen adviseer ik altijd om even bij de bediening aan te geven dat je “sin gluten” of “sense gluten” eet! Daarnaast is het handig om een vertaling bij je te hebben in het Spaans van jouw dieetwensen om eventuele taalbarrières te verhelpen. Op bijna elke menukaart in Spanje zal je ongeveer zoiets tegenkomen:

glutenvrij menukaart restaurant
©Glutenvrije vakantie

Zo is het direct duidelijk welke gerechten wel of geen gluten bevatten. Ook voor andere dieetwensen staat het bijna altijd wel duidelijk vermeld op een menukaart. Vind je deze symbolen niet direct terug op een menukaart? Maak je dan geen zorgen. Geef het aan bij de bediening en je zit bijna altijd goed. Vooral in de toeristische plekken zal dit zeker geen probleem zijn, maar ook in de kleinere steden in Spanje kan je zeer goed glutenvrij eten!

Glutenvrij eten Spanje: restaurants

In Spanje kan je bijna overal terecht met een glutenintolerantie/coeliakie (enfermedad celiaca op zijn Spaans). Vooral in de grotere steden (waar ze vaak ook beter Engels spreken) kan je heel goed terecht. Restaurants, tapas bars of kleine eetcafés vind je overal in Spanje. Eten is belangrijk in de Spaanse cultuur en daarom zal het nooit lastig zijn een restaurant te vinden.

Zoals eerder genoemd zal het in de grotere steden echt geen moeite kosten om een eettentje te vinden waar je lekker kan eten. Bijna alle restaurants hebben hun menukaart buiten staan zodat je rustig een beslissing kan nemen en eventueel de bediening vragen stellen. Bij de kleinere steden of dorpen moet je soms gewoon ergens binnenlopen en vragen wat de opties zijn. Je zult nog verbaasd zijn wat voor goede eettentjes/restaurants je tegen kan komen op die manier!

Waar kan je sowieso goed terecht in Spanje?

Spaanse steden, dorpen of streken waar ik persoonlijk heel goed en lekker glutenvrij heb kunnen eten zijn:

Maar let op, je kan in principe overal in Spanje goed en glutenvrij eten. Ze zijn hier zo goed op de hoogte van het glutenvrij dieet dat het helemaal geen probleem is. Ik benoem deze steden nu expliciet, want mocht je daar een keer op bezoek zijn, dan weet je in ieder geval dat je daar goed terecht kan om een heerlijke Spaanse glutenvrije maaltijd te scoren!

Barcelona

In Barcelona spraken ze in vergelijking met de meeste Spaanse steden en dorpen echt uitstekend Engels waardoor het communiceren toch nét een stukje makkelijker ging. In de overige steden verschilt het heel erg. Soms wordt er geen woord Engels gesproken en soms net genoeg om een normaal gesprek te voeren. Dit hoeft echter geen barrière te zijn!

Wil je trouwens meer weten over Barcelona en het glutenvrij eten in Barcelona? Lees dan verder op “Glutenvrij Barcelona“.

L’Amettla de Mar

In L’Ametlla de Mar bijvoorbeeld heb ik bij “Bella Cala” restaurant gegeten (een aanrader! Heerlijk eten met prachtig uitzicht op zee). De dame die daar aan het werk was sprak letterlijk geen woord Engels. Toen ik in mijn beste Spaans “coeliakie” zei wist ze al genoeg. Ik kon zitten en kreeg gelijk een menukaart. Ze wees alle gerechten aan die ik kon bestellen. Kwam er op neer dat bijna elk gerecht glutenvrij te bereiden was. Moraal van het verhaal? Laat je niet afschrikken door een gebrek aan Engels en durf gewoon te vragen of je ergens terecht kan.

Restaurants vinden die glutenvrij kunnen serveren

Het vinden van restaurants die glutenvrije opties aanbieden in Spanje is gelukkig geen grote uitdaging. Veel restaurants, vooral die in populaire toeristische bestemmingen, zijn zich bewust van de toenemende vraag naar glutenvrije gerechten. Vaak hebben deze restaurants speciale menukaarten voor mensen met voedselallergieën, waaronder glutenvrije gerechten. In kleine dorpen is dit echter ook geen probleem. Sin gluten spreekt boekdelen als je dit uitspreekt.

Glutenvrij eten in Spanje Zalm
Glutenvrij eten in Spanje tapas vlees met groenten
Glutenvrij eten in Spanje tapas Valencia glutenvrij lunchen
Glutenvrij eten in Spanje tapas Barcelona vlees
Glutenvrij eten in Spanje tapas Barcelona champignons
Glutenvrij eten in Spanje tapas Barcelona carpaccio van bieten
Glutenvrij eten in Spanje tapas Barcelona broodjes
Glutenvrij eten in Spanje tapas Barcelona aardappelhapjes
Glutenvrij eten in Spanje tapas Barcelona aardappel gevuld
Glutenvrij eten in Spanje Pizza van Telepizza
Glutenvrij eten in Spanje lunch broodje Valencia
Glutenvrij eten in Spanje groente
Glutenvrij eten in Spanje glutenvrije chocoladebroodje
Glutenvrij eten in Spanje glutenvrij stokbrood
Glutenvrij eten in Spanje carpaccio voorgerecht
Glutenvrij eten in Spanje biefstuk met patat

Als je in Spanje een restaurant bezoekt kan het handig zijn een paar standaard Spaanse woordjes of zinnetjes te kennen waarmee je kenbaar maakt glutenvrij te moeten eten

NederlandsSpaans
GlutenvrijSin gluten
TarweTrigo
RoggeCenteno
GerstCebada
SpeltHechizos
KamutKamut
Ik ben een coeliakie patiënt. Dit betekent dat ik ziek word als ik iets eet dat tarwe-, haver-, gerst- of roggemeel bevat.Soy un paciente celíaco. Esto significa que si como algo que contenga harina de trigo, avena, cebada o centeno, me enfermaré.
Bevat dit product tarwe, haver, gerst of rogge?¿Este producto contiene trigo, avena, cebada o trigo?
Kunt u mij vertellen of dit gerecht tarwebloem bevat?¿Me puede decir si este plato contiene harina de trigo?
Bindt u de saus met tarwemeel of met maïsmeel?¿Se espesa la salsa con harina de trigo o harina de maíz?
Graag zonder saus als dit gebonden is met tarwe.Preferiblemente sin salsa si va ligado con trigo.
Ik moet gluten brood eten. Wil je dit brood voor me roosteren? Graag in een aparte rooster of oven. Mochten jullie dit niet hebben kan de oven grondig schoongemaakt worden van te voren?Tengo que comer pan sin gluten. ¿Tostarías este pan por mí? Utilice una rejilla u horno separado. Si no tiene esto, ¿se puede limpiar a fondo el horno con anticipación?
Gebruiken jullie voor de bereiding van mijn maaltijd schone messen, planken en overig keukengerei? Dit in verband met kruisbesmetting¿Utiliza cuchillos, tablas y otros utensilios de cocina limpios para preparar mi comida? Esto se debe a la contaminación cruzada.
Houden jullie rekening met kruisbesmetting?¿Tienes en cuenta la contaminación cruzada?
Verkoopt u glutenvrij voedsel?¿Vendes comida sin gluten?
Ik wil graag glutenvrij eten kopen.Me gustaría comprar comida sin gluten.

Makkelijk & snel glutenvrij eten Spanje

Naast de talloze restaurants en eetcafés zijn er ook andere opties. Te weinig tijd om uitgebreid in een restaurant te zitten of wil je tijdens een stedentrip even snel een hapje eten? In de McDonald’s kan je altijd terecht. En het goede nieuws van de Spaanse McDonald’s? Het aanbod glutenvrije burgers is in Spanje veel uitgebreider dan in Nederland! In Nederland ontkom ik er niet aan om altijd maar de glutenvrij quarterpounder te bestellen. Gelukkig had ik in de McDonald’s van Barcelona meer opties.

Verder is het ook altijd mogelijk om bij Telepizza te eten, een Spaans pizzaketen (beetje vergelijkbaar met een Domino’s of New York Pizza). Hier is het mogelijk ongeveer 4 soorten glutenvrije pizza’s te bestellen. De Telepizza wordt ook erkend door de Coeliakie vereniging in Spanje. Daarom zie je bij elke Telepizza vestiging een logo aan de voorkant. De glutenvrije pizza’s worden ook apart geserveerd in een dichte doos. Hierdoor ben je er zeker van de pizza niet in aanraking is geweest met gluten. Geen risico op kruisbesmetting dus! Hieronder een paar foto’s om wat meer gevoel te krijgen bij mijn verhaal.

Glutenvrije McDondals Spanje Barcelona
Glutenvrije McDondals Spanje Barcelona Hamburger
Glutenvrije Pizza Telepizza Spanje
Glutenvrije pizza eten Spanje
Glutenvrije bakker Tarragona Spanje
Glutenvrije logo Spanje

Glutenvrij eten Spanje: supermarkten

Ten eerste is het in bijna alle supermarkten heel gemakkelijk om glutenvrij eten te vinden. In de ene net wat meer dan de andere. Bij de lidl kwam ik bijvoorbeeld veel meer glutenvrije producten tegen dan ik gewend was in Nederland. Daar zag ik zelfs dat bij de prijskaartjes een logo zichtbaar was van glutenvrij eten. Hier zag je direct of iets “sense gluten” was, oftewel glutenvrij. Hieronder zie je een paar foto’s die ik tijdens mijn vakantie in Spanje gemaakt heb in de lidl. Mocht je dus kamperen of een appartement/vakantiehuis gehuurd hebben dan kan je heel goed terecht bij de Lidl! Dit geldt ook voor andere producten waar geen “sense gluten” of “sin gluten” vermeld staat. Lees de ingrediënten goed en je komt een heel eind.

Glutenvrij Lidl Spanje Logo
Glutenvrije Lidl Spanje logo schappen
Glutenvrije Lidl kipfilet logo Spanje
Glutenvrije snack Carrefour Spanje
Glutenvrij koffiebroodje Carrefour Spanje
Glutenvrij cordon bleu Carrefour Spanje

Mijn favoriete supermarkt in Spanje is toch wel de Mercadona. Hier staat op (bijna) elke verpakking of het glutenvrij is of niet. Dit is bij andere supermarkten in Spanje niet altijd zo. Het schijnt dat de eigenaar van de Mercadona begonnen is met glutenvrije producten nadat een familielid was gediagnosticeerd met Coeliakie. Omdat het destijds moeilijk bleek te zijn om glutenvrije producten te vinden heeft de Mercadona een glutenvrije lijn geïntroduceerd. Dus heb je een vakantiehuis, appartement of ben je glutenvrij aan het kamperen in Spanje? Check dan vooral of er een Lidl of Mercadona in de buurt is. Dan hoef je je eigenlijk al geen zorgen meer te maken over het glutenvrij eten in Spanje.


Nog niet de ideale glutenvrije vakantie gevonden? Kijk dan gerust verder!

Glutenvrije hotels

Glutenfreebooking.com alcudia garden

alle bestemmingen

gluten free booking.com

glutenvrije resorts

Glutenfreebooking.com marinda garden hotel

Over stéphanie

Mijn naam is Stéphanie Sadikoviq en ik ben in 2015 gediagnosticeerd met coeliakie. Met mijn website help ik iedereen met het vinden van een glutenvrije vakantie! Ik doe mijn best om zoveel mogelijk opties te laten zien door mijn ervaringen te delen. Tips zijn altijd welkom. Neem gerust contact op!

Plaats een reactie