100% Glutenvrij

✓ 1000+ hotels

✓ 500+ bestemmingen

Glutenvrij eten in Schotland

Stéphanie

Reis Edinburgh

Op 1 november 2018 hebben mijn man en ik elkaar het jawoord gegeven. Als kers op de taart hebben wij die dag van mijn broer en zus een veel te gek huwelijkscadeau gekregen: een huwelijksreis naar Edinburgh. Aangezien mijn man en ik houden van natuur en historie, kon er geen betere stad worden uitgekozen. Natuurlijk hadden mijn broer en zus (en hun aanhang natuurlijk) ook aan deze stad gedacht, omdat Schotland (en heel Groot Brittannië) geweldig om gaat met het glutenvrije dieet. Ik wil jullie meenemen naar mijn geweldige, glutenvrije avontuur in Edinburgh (Schotland).

Schiphol
Voordat we vertrokken wilde ik op Schiphol nog iets kleins eten. We hadden natuurlijk goed geluncht, maar ik wilde niet hongerig in het vliegtuig zitten. Uiteindelijk heb ik bij Bread een glutenvrij broodje gehaald met kaas. Ik was blij dat dit mogelijk was, maar ik zou niemand dit broodje aanbevelen. Wat een vreselijk, vies, droog en smaakloos broodje. Je betaalt er bijna €5,- voor en het smaakt echt niet. Zonde van je geld!

Dag 1. Edinburgh
De volgende dag werden we wakker in het prachtige Edinburgh. Ons appartement bevond zich midden in het oude centrum. We besloten om te ontbijten bij het tentje Hula (103-105 W Bow) dat zich op 5 minuten loopafstand van ons appartement bevond. Op de kaart stond er veel GF (gluten free) en GFO aangegeven, GFO staat voor Gluten Free Option. Waarom bestaat dit in Nederland niet? Het gerecht bevat dus oorspronkelijk gluten, maar het is ook glutenvrij mogelijk. Als ze dit in Nederland nou ook op de menukaart zetten, hoeft de bediening niet altijd maar te overleggen met de keuken wat er glutenvrij mogelijk is. Dit bespaart een hoop gedoe. Enfin, ik besloot om uiteindelijk voor het brood met hummus en geroosterde groenten te gaan. Het smaakte echt OVER-HEER-LIJK! Onze dag kon niet beter beginnen in Edinburgh. Ik was meteen benieuwd wat dit mooie land en deze mooie stad nog meer glutenvrij te bieden had.

Glutenvrij eten in schotland - glutenvrije ontbijt broodje groente
Glutenvrij eten in schotland - glutenvrije ontbijt broodje avocado

We besloten om, na ons bezoek aan het mooie kasteel van Edinburgh, ’s middags thuis, in ons appartement, te lunchen. We moesten dus op zoek gaan naar een supermarkt in Edinburgh. We kwamen uit bij de Sainsbury’s. Deze supermarkt zit op heel veel verschillende locaties in Edinburgh. Het was even zoeken naar het glutenvrije gedeelte, maar wat een gigantisch aanbod! Ik heb het brood van Genius genomen en dit brood is een stuk beter dan in Nederland. Het valt minder snel uit elkaar, want het is een stuk steviger. Verder was ik blij verrast dat ze zelfs kant-en-klare broodjes glutenvrij hebben. De cherry bakewells (ook hieronder op de foto) waren echt heerlijk, dus echt een aanrader als je van koek houdt.

Glutenvrij eten in schotland - glutenvrije supermarkt koekjes
Glutenvrij eten in schotland - glutenvrije supermarkt schap
Glutenvrij eten in schotland - glutenvrije supermarkt sandwich

Dag 2. Edinburgh
Op dag 3 gingen we wederom op dezelfde plek ontbijten. Dit keer bestelde mijn man ook een glutenvrij ontbijt, zodat we wederom, net als in Amsterdam, de broodjes met elkaar konden delen. We namen het brood met hummus en gegrilde groenten (zoals de dag ervoor) en we bestelden nu ook brood met gegrilde kip, harissa en een basilicumpesto. Beide broodjes smaakten heerlijk. Zoals je op de foto’s ziet, wordt het ontbijt geserveerd met een aardappelsalade. Delicious!

Na dit stevige ontbijt besloten we om het prachtige Holyrood park te bezoeken. Wat een prachtige berg met een spectaculair uitzicht. Je kijkt aan de ene kant uit op de stad, maar aan de andere kant kijk je uit op natuur en de zee. Het uitzicht is echt adembenemend mooi!

Glutenvrij eten in schotland Holyrood park
Glutenvrij eten in schotland Holyrood park route

Na deze lange, intensieve wandeling besloten we om ergens koffie te drinken. We kwamen een plekje tegen met een glutenvrije avocadocheesecake, dus de keuze was vrij snel gemaakt. Dit restaurant heet Checkpoint en bevindt zich op Bristo 3 PI. Het is een gezellige tent met veel vegan en glutenvrije opties.

Glutenvrij eten in schotland glutenvrije menu checkpoint
Glutenvrij eten in schotland glutenvrije avocado cheesecake

’s Avonds gingen we uit eten bij een Italiaan. Dit restaurant heet La Locanda en bevond zich ook op 5 minuten loopafstand van ons appartement. Vooraf bestelde ik een glutenvrije bruchetta met geroosterde groenten en als hoofdgerecht nam ik een salade met geroosterde groenten (ja, ik ben gek op geroosterde groenten). Beide gerechten waren heerlijk en ook hier was de bediening uitstekend op de hoogte van het glutenvrije dieet.

Glutenvrij eten in schotland - glutenvrije bruchetta
Glutenvrij eten in schotland - glutenvrije geroosterde groenten


Dag 3. Edinburgh
Helaas was de laatste dag alweer aangebroken. Na twee keer een heerlijk ontbijt te hebben gegeten bij Hula besloten we dat het nu tijd werd voor een echt stevig Engels ontbijt. Mijn man ging op zoek naar een tentje dat een echt Engels ontbijt glutenvrij serveert. Uiteindelijk kwamen we uit bij Loudons. Dit was iets verder lopen dan we de afgelopen dagen waren gewend. Na 15-20 minuutjes lopen kwamen we uit bij deze grote, maar gezellige tent. Het is een grote, populaire tent en er is ontzettend veel mogelijk glutenvrij. Eindelijk had ik dan mijn echte Engelse ontbijt. Deze tent bakt hun eigen glutenvrij brood en het smaakt heerlijk. Het brood proeft een beetje polenta-achtig, maar in positieve zin. Een keer een andere smaak brood dan het standaard glutenvrije brood.

Glutenvrij eten in schotland - glutenvrije engels ontbijt
Glutenvrij eten in schotland - glutenvrije worteltaart

Na dit stevige ontbijt vroeg de bediening aan mij:’Would you like some cake? We have many glutenfree options.’ Ik had zeer stevig ontbeten, maar hoe kon ik hier nou nee tegen zeggen? Er waren heel veel verschillende opties. Uiteindelijk koos ik voor de perzikkaneeltaart. Wat smaakte dit ontzettend goed!

Conclusie:
Wauw, ik ben verliefd geworden op Schotland. Een land vol historie, mooie natuur en super veel glutenvrije opties. Iedereen is goed op de hoogte van het glutenvrije dieet. Alles wordt apart bereid (hier heb ik geen een keer om gevraagd of hoeven vragen), want dat is vanzelfsprekend in dit land. Ik ben geen enkele keer ziek geweest en de bediening van alle restaurants waar wij zijn geweest was goed op de hoogte van het glutenvrije dieet. Ik kan nu al niet wachten om weer terug te gaan naar dit mooie land dat mijn hart heeft gestolen!

Waar verblijven?

Wij verbleven in in Stay Edinburgh City Apartments. Echt een aanrader! Zeer mooie en nette appartementjes in hartje centrum vlakbij het kasteel. Eettentjes en bezienswaardigheden op steenworp afstand.

Boeken via Booking.com

Nog niet de ideale glutenvrije vakantie gevonden? Kijk dan gerust verder!

Glutenvrije hotels

Glutenfreebooking.com alcudia garden

alle bestemmingen

gluten free booking.com

glutenvrije resorts

Glutenfreebooking.com marinda garden hotel

Over stéphanie

Mijn naam is Stéphanie Sadikoviq en ik ben in 2015 gediagnosticeerd met coeliakie. Met mijn website help ik iedereen met het vinden van een glutenvrije vakantie! Ik doe mijn best om zoveel mogelijk opties te laten zien door mijn ervaringen te delen. Tips zijn altijd welkom. Neem gerust contact op!

4 gedachten over “Glutenvrij eten in Schotland”

 1. Hartelijk bedankt voor deze informatie. Ik heb al lang plannen om naar Schotland te gaan, waar mijn voorouders van lang geleden vandaan komen. Maar ik ben glutenvrij vegan en dat maakt het vaak erg lastig in Nederland. Wat een fijne verrassing is dit artikel. Ga ik zeker doen!

  Beantwoorden
  • Hallo!

   Glutenvrij & Vegan is inderdaad vaak lastig in Nederland. In Schotland moet het helemaal goed komen! Niet alleen glutenvrij, maar ook talloze Vegan opties.
   Ik wens je een fijne vakantie. Laat je weten hoe jouw ervaring was?

   Groeten Stéphanie

   Beantwoorden
 2. Hoi,

  Wij willen heel graag naar Edinburgh naar aanleiding van jouw verhaal.
  Mag vragen in welke appartement jullie zaten ?

  Met vriendelijke groet,
  Jantina

  Beantwoorden
  • Hoi Jantina,

   Wat leuk om te horen! Daar krijg je zeker geen spijt van.?
   We hebben het nu ook toegevoegd aan het verhaal vlak na de “conclusie”. Dit naar aanleiding van jouw opmerking.
   We verbleven in Stay Edinburgh City Apartments. Ze hebben diverse locaties op steenworp afstand van o.a. het Edinburg Castle.
   Zeer goed te doen en nette en leuke appartementen.

   Veel plezier!

   Groeten Stéphanie

   Beantwoorden

Plaats een reactie